Testaus nimittäin.

Eli heipä hei vaan!
Hammastahnan testinki päättyi eilisiltana. Häikäisevän valkoiset(?) tulokset yritän saada alkuviikon aikana nettiin.

Tässä lomalla minä ja serkkuni testasimme sushia. Yksinkertaisuudessaan tarvitsimme (maustettua) riisiä, kurkkua, seesaminsiemeniä, wasabi-tahnaa ja nori-merilevää. Ensinnäkään meillä ei ollut aitoa sushiriisiä, joten käytimme tavanomaista puuroutuvaa riisiä, joka sopi sushiin ihan hyvin. Ensimmäisen satsin riisin maustoimme vaihtoehtoisen mausteen mukaan (kun meillä ei ollut sushimaustetta) elikkäs pläjäytimme siihen sokeria, suolaa ja riisiviinietikkaa. Tämä oli virhe. Etikan katku oli niin karmaiseva, että kuudesta rullasta (joista kaksi olivat vähän vajaatäytteisiä) jäi kaksi-kolme syömättä, ja niistä kuudesta serkkuni söi ne kaksi ja minä sen yhden rullan. Hll. No, teimme vahingosta viisastuneena uuden satsin riisiä. Minä olisin yhä laittanut suolan ja sokerin riisiin (mahdollinen virhe?), mutta serkkuni kieltäytyi: "Nyt ei mausteta tätä ollenkaan!!" No, teimme tämän toisen rullan ja tällä kertaa, kun minä annostelin riisin, tuli täytettä liikaa eikä rullat mahtuneet kiinni(..). No-ooo, tämähän ei meitä hidastanut. Nyt kuitenkin haistoin merilevän niin voimakkaasti, että se sai oksennusreaktion pintaan ja ymmärrettävää on, että silloin on hankala syödä. Maku oli kuitenkin ihan hyvä! Mutta mielestäni ruuan haju on yhtä tärkeä kuin sen maku, eikä pahanhajuista ruokaa ole todellakaan helppo syödä. Serkkuni yritti vakuuttaa pitävänsä sushista (ehkä hän pitikin siitä jollain tapaa), mutta heitimme kuitenkin vähän isommat nyytit bioroskiin ja tyydyimme perinteisempiin kalapulliin ruokalajina!

Mutta älä masennu, sushista kiinnostunut lukija! Ehkäpä sinä pidät sushista, mistä sitä tietää? Täytyy muistaa, että yllä olevat lausunnot ovat kuitenkin blogistilta, joka ei pidä kaalista, maksasta, jälkiruokakeitoista eikä melkein mistään kalastakaan, ja hänen serkultaan.  ME OLEMME VAIN IHMISIÄ!!! Ja sen takia sinä voit olla täysin eri mieltä sushin mausta ja... aromeista. Siksi jätän alle käyttämämme sushireseptin. Ja mikäli käytät tavan puuroriisiä, kummallisista ohjeista huolimatta me keitimme sen normaalisti.

Kun olet keittänyt puuroriisin/sushiriisin, levitä se laakeaan keraamiseen astiaan ja mausta joko sushimausteella tai riisiviinietikalla, sokerilla ja suolalla (halutessasi, vrt. blogistin kokemuksiin). Jäähdytä ja "pöyhi" riisiä, mutta älä liian aggressiivisesti. Peitä kostealla liinalla, käytä valmistuspäivän aikana ja ÄLÄ LAITA JÄÄKAAPPIIN.

KURKKU-SEESAMIRULLAT
24 RULLAPALAA

 • 2 paahdettua nori-leväarkkia
 • ½ annosta juuri keitettyä sushiriisiä (kts. yllä)
 • wasabitahnaa
 • 4 rkl valkoisia seesaminsiemeniä paahdettuna (kts. -> myös muut seesaminsiemet käyvät)
 • 1/3 (yksi kolmasosa) kurkkua, ilman siemeniä ja leikattuna puolen sentin tikuiksi
 • (japanilaista soijakastiketta ja inkivääripikkelssiä tarjoiluun, halutessasi)
VALMISTUS:

 1. Taita noriarkki kahtia pituussuunnassa, painele saumaa ja repäise kahteen yhtä suureen palaan. Laita puolikas noriarkkia pehmeä puoli alaspäin bambumatolle (tämä on ainoa tarvitsemasi erikoistarvike. Bambumattoja löytyy hyvin varustelluista elintarvikekaupoista. Korvikkeena voit käyttää bambumattomaista pöytätablettia. Bambumatto kuvassa lautasen alla) pitkä reuna itseesi päin.
 2. Levitä kosteilla käsillä neljäsosa riisistä arkille; jätä sentti tyhjää ulommalle reunalle.
 3. Taputtele itseäsi lähinnä olevassa päässä hiukan wasabitahnaa riisin päälle. (Älä liioittele. Wasabitahna on suhteellisen voimakasta, sinappimaista maustetta) Ripottele sitten 1 tl seesaminsiemeniä ja päälle kurkkutikkuja (laita melko keskellä noriarkkia).
 4. Tartu bambumaton reunaan ja kääri hitaasti mutta napakasti noriarkkia täytteineen itsestäsi poispäin.  Painele rullaa ja vedä samalla bambumattoa alta pois. Paina arkin toinen reuna rullaan kiinni.
 5. Pane sushirulla leikkuulaudalle saumapuoli alaspäin. Leikkaa kostealla, hyvin terävällä veitsellä ensin kahtia ja sitten kolmeen yhtä suureen palaan. Valmista rullia samaan tapaan lopuista aineksista. (Tarjoa soijakastikkeen, inkivääripikkelssin ja wasabitahnan kera.)
1995740.jpg
P.S. Ei minua KADUTA jotta tein sushia! Se oli mielenkiintoista ja hauskaa, haju olisi toki voinut olla parempikin, mutta olen tyytyväinen jotta ryhdyin tähän hommaan ;)

Terveisin sushikoiranne,
SkedeL(shi)