Helloups!

Lainasin tässä kirjastosta joku aika sitten Chaplinin hykerryttävän Diktaattorin (nyttemmin omistan itsekin sen). Diktaattori eli The Great Dictator Charles Chaplinin hupaisa kuvaus (=pilkkakuva) Hitleristä. Leffan diktaattori, Chaplinin esittämä Adenoid Hynkel (... :D) hallitsee Tomaniaa, jossa asuu myös muistinsa menettänyt juutalainen parturi (Chaplinin kaksoisrooli) joka kummasti muistuttaa Hynkeliä... leffan alussa sanotaankin, että yhdennäköisyys on "pelkkää sattumaa". Kuitenkin kyseinen parturi joka asuu juutalaisten ghetossa palaa sairaalasta ennen kuin kukaan ehtii häntä maailmantilasta valistaa ja tämän vuoksi joutuukin ongelmiin. Parturiparka kun ei tiedä, että pilkkaava "Jew"-teksti liikeen ikkunassa on sangen yleinen. Taisteluntahtoinen siviilineito (joka asuu myös ghetossa) perheineen auttaakin urheaa parturia, joka ei tosiasiassa tiedä mitä tekee...
Diktaattori ei ole mikään uusi elokuva, mutta on silti hupaisa ja jotenkin charmikas. Odottamani tanssi maapallon kanssa kuvaa hyvin Chaplinin mielipidettä Hitleristä, ja koko elokuva antaa hyvin selkeän mielipiteen kyseisestä diktaattorista. Piristävää vanhoja elokuvia katsoessa on, että huumoria voi olla ilman jotta se liittyy alapäähän ja se tekee elokuvasta virkistävän. Ei ihme, että elokuva on valittu American Film Instituten kaikkien aikojen 100 parhaan amerikkalaisen elokuvan joukkoon vuonna 2000.

Suosittelen elokuvaa iästään huolimatta kaikille, sillä se sisältää myös faktaa Führerin hirmuteoista. Jostain syystä tämä elokuva ei kuitenkaan jäänyt mietittymään liikaa hienosta loppupuheesta huolimatta, vaan sijoittuu kategorioinnissani puhtaaksi viihteeksi!

Tämmöistä tällä kertaa,
SkedeL


P.S. Lunta tuli tänäänkin, jes!