JO AUKI ON KOLMASTOISTA LUUKKU
JA SIELLÄ ON MUUTAMA PUNANUTTU
JOULUTUNNELMAA VIESTITTÄÄ
KOLME KOIRAA VEIKEÄÄ!
2141044.jpg
Kolmastoista luukku auki!
Ja sekös meitä riemastuttaa! Tänään on luvassa informaatiota Lucian päivästä ja Luciasta sekä muutama linkkivinkki. Katsokaahan mitä hubaa tänään on luvassa!

LUCIAN PÄIVÄ
2141065.jpg
LUCIA-KULKUE RUOTSALAISESSA KIRKOSSA. KUVA ON Wikimedia Commonsista!

Lucian päivää vietetään Pyhän Lucian muistoksi 13 joulukuuta ennen kaikkea ruotsinkielisessä kulttuurissa. Perinteeseen kuuluu Lucia-neito, joka on pukeutunut valkoisiin vaatteisiin, punaiseen vyöhön ja kynttiläkruunuun, ja pitää kädessään kynttilää. Ajatuksena on, että Lucia tuo valoa talven pimeyteen. Juliaanisessa kalenterissa talvipäivänseisaus osui Lucian päivän tienoille, ja tämän vuoksi päivää vietetään valon juhlana. 

Luciaan liittyvät perinteet ovat peräisin tämän kotimaasta Italiasta, mutta nykyisessä muodossaan perinne sai alkunsa Länsi-Götanmaalla 1700-luvulla ja levisi sieltä koko Ruotsiin, 1900-luvulla myös Ahvenanmaalle ja muille Suomen ruotsinkielisille alueille. Perinnettä vietetään jonkin verran myös Tanskassa ja Norjassa sekä amerikanruotsalaisten parissa.

Suomessa Lucia-neito valitaan Folkhälsanin ja sanomalehti Hufvudstadsbladetin  yhteistyöllä. Ne valitsevat ehdokkaat, joista valtakunnallinen Lucia-neito valitaan yleisöäänestyksellä. Äänestykseen liittyy keräys hyväntekeväisyyteen. Koko Suomen Lucia on valittu vuodesta 1949. Lucia kruunataan Helsingin Tuomiokirkossa ja hän osallistuu useisiin tapahtumiin. Tämän lisäksi useilla paikkakunnilla ja kouluissa valitaan omia Lucia-neitoja.

Lucia-juhla tuli alkujaan Suomeen Högvallan seminaarin kautta 1919, jonne sen toi eräs opettaja Ruotsin Värmlannista.

LINKKIVINKKEJÄ

2141068.jpg

- Garfield Fans
->
- Tarinatytön tarinoita ->
- Skedel from Finland ->

PÄIVÄ PÄHKINÄNKUORESSA
PÄIVÄN...
...musiikkivinkki: Elvis Presley
n versio Santa Luciasta. Tästä sinne! ->
...blogivinkki:-
...sitaatti:
"Annan paremman vaikutelman itsestäni, kun en ole paikalla." - Christopher Walken
 


THAT'S ALL, FOLKS!
* Näkemisiin! *