LUUKKU KAHDEKSASTOISTA AUKEAA
JA SE AAVISTUKSEN KIINNOSTAA
KUN ENÄÄ ON ALLE VIIKKO KOULUA,
ODOTAMME INNOISSAMME KOIRAN KANSSA JOULUA!

2154587.jpg
KUVAN COPYRIGHT SKEDEL. ÄLÄ KOPIOI KUVAA!

Hejsan, enää alle viikko jouluun!
Ja peruskoululaisilla enää pari hassua päivää koulua! Opiskelu alkanee hellittää itse kullakin näin vuoden loppua kohden mentäessä. Koska tänään on torstai, tutustumme hieman päivän etuosassa olevaan ukkosenjumalaan. Sillä "torstai"han on ruotsiksi "torsdag", eli "Tors dag". (Tor - nimi; -s - ilmaisee omistamista, pääte; dag - päivä). Näin jouhevasti siirrymme lukemaan Torista (tunnetaan myös mm. Thorina, mutta lempinimistä enemmän alla! ;D)...

THOR - UKKOSENJUMALA

Lähde: Wikipedia


2154590.jpg
Thor taistelee jättiläisten kanssa. Mårten Eskil Wingen maalaus vuodelta 1872.

Thor (myös Tor, Thorr tai Þórr) oli skandinaavisessa mytologiassa ukkosen jumala. Koska hän suojeli maanviljelijöitä mytologisilta jättiläisiltä, hän oli kansan keskuudessa hyvin suosittu jumala. Thor oli myös viikinkien suosituimpia jumalia ja monet viikingit käyttivät kaulakorua, johon oli kuvattu Thorin käyttämä Mjölner-vasara. Thorin kaltaisia, usein vasaralla tai nuijalla aseistautuneita ukkosenjumalia esiintyy laajalti Euroopan ja Lähi-idän mytologioissa. Thoriin verrattavia hahmoja ovat esimerkiksi mannergermaaninen Donar, kelttiläinen Taranis, slaavilainen Perun, suomalainen Ukko, kreikkalainen Zeus ja roomalainen Juppiter.

Torstai, viikon neljäs päivä, on nimetty Thorin mukaan.

2154591.jpg

Thor 1700-luvun Islantilaisesta käsikirjoituksesta. Myöhemmin viikinkijumalat kuvattiin yleiseen eurooppalaiseen romanttiseen tyyliin, joka on hakenut vaikutteita jo antiikin Kreikan taiteesta; vertaa ylempään kuvaan.

Ulkomuoto ja luonteenpiirteitä

Thor oli skandinaavisen mytologian voimakkaimpia jumalia. Thor oli hyvin vahva, muttei erityisen älykäs. Hänet kuvattiin lihaksikkaana ja punapartaisena miehenä, joka on pukeutunut karhuntaljaan ja pitää käsissään Mjölner -vasaraa. Thor kulki taivaan halki vaunuissa, jota veti kaksi vuohipukkia Tandgniostr ja Tandgrisner. Hänen isänsä oli ylijumala Odin ja äitinsä Maa. Thorin vaimon nimi oli Siv ja heillä oli kaksi poikaa, Magne ja Mode, tytär Trud sekä ottopoika Thjalfi ja -tytär Roskva.[1] Thor oli myös Sivin pojan Ullin isäpuoli.[2] Thorin hallitusalue on Trudvang. Siellä sijaitsee hänen talonsa Bilskimir jossa on viisisataaneljäkymmentä huonetta.

Thorin ase oli Mjölner, valtava vasara, jota hän käytti surmatessaan jättiläisiä. Viikingit uskoivat, että Thor aiheutti Mjölnerillä ukkosmyrskyjä.

Thorilla oli voimavyö, Megingjord, voimat kaksinkertaistava ihmevyö. Myös saamelaiset tietäjät ja jotkut Siperian kansat ovat pitäneet tämänkaltaisia vöitä, joiden on uskottu lisäävän henkisiä tai ruumiillisia kykyjä.

Myyttejä ja taruja
Eräässä tarinassa jääjättiläinen Thrym varasti Thorille rakkaan Mjöllnerin ja vaati vasaran palauttamista vastaan jumalatar Freijan kättä. Thor naamioitui Freijaksi ja ystävänsä Loki-jumalan kanssa saapui jättiläisten luokse. Jättiläiset pitivät suuret juhlat, sillä pian Freijaksi naamioitunut Thor menisi naimisiin jättiläisen kanssa. Thor mässäili niin paljon, että oli melkein paljastua, ellei Loki olisi selittänyt valtavan ruokahalun johtuvan häävalmistelujen aiheuttamasta jännityksestä. Juuri kun häät olivat alkamassa, Thor paljasti itsensä, otti Mjöllnerin ja tappoi kaikki jättiläiset mukaan lukien Thrymin.

Thor kuolee Ragnarökissä taistellessaan Midgårdin jättiläiskäärmettä vastaan. Hän tappaa käärmeen, mutta kuolee myös itse käärmeen myrkkyyn.

Thor ja Jörmungandr

Thor matkusteli ympäri Midgardia apulaisensa kanssa. Matkallaan hän tapasi Hymir jättiläisen, joka oli kalastusmatkalla. Huomatessaan mahdollisuutensa nähdä Maailmankäärme, Thor päätti kysyä että voisiko liittyä jättiläisen seuraan. Hymir tarkasteli Thoria ja totesi ettei tästä olisi apua pienen kokonsa takia. Thor piti temperamenttinsa kurissa ja kertoi Hymirille tarvitsevansa venettä. Tämä suostui loppujen lopuksi ottamaan Thorin mukaan, jos tämä hankkisi syötin. Thor löi Hymirin suurimman härän pään pois ja sitten he lähtivät veneellä edeten nopeasti kohti hyvää kalapaikkaa.

Thor ehdotti, että he menisivät vielä kauemmas ja tarttui airoihin. Hymir sanoi että kauempana rannasta olisi vaarallista sillä Jörmungandr saattaisi hyökätä. Thor ei kuitenkaan kuunnellut häntä vaan lähti melomaan kauemmas. Hymirin olo oli erittäin tukala ja vihdoin Thor lopetti soutamisen. Thor valitsi pitkän ja vahvan köyden, jonka päähän kiinnitti koukun ja siihen härän pään. Sen hän sitten heitti mereen.

Syvällä merenpinnan alla Midgårdin jättiläiskäärme kävi syöttiin ja nielaisi koukun. Se veti niin kauheasti, että sai Thorin horjumaan veneessä. Hän kuitenkin keräsi voimansa ja sai käärmeen vedettyä pintaan. Hän oli juuri nostamassa vasaraansa ja iskemässä käärmettä, kun Hymir tarttui puukkoonsa ja katkaisi Thorin köyden ja otus pääsi karkuun. Thor heitti vasaransa käärmeen perään ja yhtäkkiä meri muuttui keltaisenvihreäksi. Vasara ei palannut enää Thorille, sillä käärme oli niellyt sen ja myöhemmin sylkäisi sen ulos ja Thrym niminen jättiläinen sai sen haltuunsa. Hymir tajusi kuka Thor oli, mutta Thor löi Hymiriä joka putosi veteen.


THORIN PÄIVÄ PÄHKINÄNKUORESSA
TORIN PÄIVÄN...
...musiikkivinkki: P!nk
in So what? Täynnä energiaa, ja vaikken yleensä tämänkaltaisesta musiikista pidäkään niin täytyy sanoa että tanssijalka alkaa vipattaa jo kohdassa "na na na naa naa na na na naa na naa..." :D Virallinen musiikkivideo Tuubissa..
...kirjasarjavinkki: Christian Jacqin Ramses-sarja! Aivan upea! Kannattaa katsoa myös muita Jacqin muinaiseen Egyptiin liittyviä kirjoja - omalla lukulistallani on ainakin Musta faarao!
...sitaatti: "
The waiter just took my table
And gave to Jessica Simp- Shit!" - P!nk
kärsii uudessa kappaleessaan monenlaisista ongelmista.

PÄIVÄ PULKASSA, TYYPIT! (tuota et osannut odottaa, vai? :D)
* See you (after eight...) *