LUUKKU YHDEKSÄNTOISTA AUKI, JA TULOSSA JOULU
HARVAA ENÄÄ KIINNOSTAA AINAKAAN PERUSKOULU
JOS ON HERKKUSUU, TEKEE MIELI TEHDÄ JOSKUS NÄIN
MAKEAA LEIVÄN PÄÄLLE, EHDOTTAA HERKKUSUU,
EIHÄN SIINÄ SITTEN AUTA MIKÄÄN MUU!

2156971.jpg
Loma alkaa huomenna!
Ainakin minulla! Jos haluat ehdä itsellesi herkkupalan, jonka kuvan näit yläpuolella, katsohan luukku 17. Siinä on välipala-asiaa ja mm. tuon makean ruis-jutun ohje!
Tänäänkin ollaan ruoansaralla liikkeellä. On aika alkaa leipoa jouluherkkuja! Tai ainakin pian tulee aika, sillä liian aikaisin valmistetut herkkupiparit yms. on aivan mielettömän suuri houkutus, eivätkä välttämättä säily jouluun asti! ;D Tänään siis muutama joulujälkiruoka, ja blogisti tekee ilmoituksen että jo huomenna siinä ehkä vähän ennen kymmentä olen vapaa, vapaa kirmaamaan kotiini, kotiini, jossa odottaa koirat ja tietokone... Hehheh... No ei, tietokone ei kuulunut kyllä alunperin tuohon iloitteluun, mutta lisäsin sen silti. Hyvää joulunodotusta kaikille!!

KAIKKI RESEPTIT OVAT FINFOODIN JOULUSIVUILTA. SUURKIITOS FINFOODILLE!


 


Kahvin ystävän banaanikakku (luomu)



 Tulosta...


150 g voita (tai margariinia)
2 dl sokeria*
2 munaa*
4 dl vehnäjauhoja*
2 tl leivinjauhetta
2 tl kanelia*
3 keskikokoista banaania* (mieluiten aika kypsiä)
3/4 dl vahvaa kahvia* (espressoa tai vahvaa suodatinkahvia - kahvinystävän suosikkikahvia)

Kuorrutus:
2 dl tomusokeria
2 rkl vahvaa kahvia*
(kookoshiutaleita)

Vaahdota voi ja sokeri ja lisää munat yksitellen voimakkaasti vatkaten. Sekoita vehnäjauhot, leivinjauhe ja kaneli keskenään ja lisää taikinaan. Soseuta banaanit ja lisää jäähtyneen kahvin kanssa taikinaan. Kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun rengasvuokaan (1,5l) ja paista 175-asteisessa uunissa noin 50 minuuttia.
Kakku on parhaimmillaan parin päivän kuluttua leipomisesta, jolloin sen voi myös kuorruttaa. Kuorrutusta varten sekoita kahvi ja tomusokeri keskenään ja valuta kakun päälle. Voit myös käyttää valmista koristepursotinsokeria ja kirjoittaa joulun toivotuksen kakun päälle. Koristeluun voit käyttää myös kookoshiutaleita tai kahvinpapujen näköisiä suklaakonvehteja.


















Ranskalainen jouluhalko (luomu)


 Tulosta...


Jouluhalko on suussasulava ranskalainen jouluinen jälkiruoka. Kääretorttu kuorrutetaan suklaalla ja koristellaan tomusokerilla puunrungon näköiseksi.

Tähdellä (*) merkittyjä ainesosia on saatavilla luomuna.

Kääretorttu:
4 munaa*
1 1/2 dl sokeria*
4 rkl vehnäjauhoja*
3 rkl perunajauhoja*
3 rkl kaakaojauhetta*
1 tl leivinjauhetta*

Täyte:
6 rkl suolatonta voita
4 dl sokeria*
2 munaa*
2 munavalkuaista*
appelsiinin * raastettu kuori
1/2 dl tuorepuristettua appelsiinimehua*

Koristelu:
100 g tummaa suklaata*
2 rkl suolatonta voita

Vatkaa huoneenlämpöiset munat ja sokeri kovaksi, valkoiseksi vaahdoksi. Yhdistä kuivat aineet keskenään ja siivilöi varovasti sekoittaen vaahdon joukkoon. Levitä taikina leivinpaperille uunipannulle. Paista 225-asteisen uunin keskitasossa 7-10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokeroidulle leivinpaperille ja irrota paperi.
Valmista täyte. Mittaa kaikki ainekset kattilaan ja kuumenna miedolla lämmöllä koko ajan sekoittaen. Vatkaa jatkuvasti kunnes seos sakenee hunajan tapaiseksi ja polttaa sormea (sokerilämpömittarin lukema 71-75 astetta). Älä kuumenna liikaa, etteivät munien rakenne muutu rakeiseksi. Siirrä kattila kylmään veteen ja vatkaa voimakkaasti noin 4 minuuttia tai kunnes täyte on jäähtynyt.
Levitä täyte jäähtyneen pohjan päälle. Kääri rullalle käyttäen apunasi pohjalla olevaa leivinpaperia. Sivele päälle ohuelti appelsiinitäytettä ja laita torttu noin puoleksi tunniksi jääkaappiin.
Sulata suklaa miedolla lämmöllä kattilassa koko ajan sekoitellen. Kun suklaa on kokonaan sulanut, ota kattila pois levyltä ja lisää voi. Sekoita hyvin. Voi kirkastaa suklaata ja auttaa sen levittämisessä.
Ota torttu jääkaapista ja valuta ja levitä lämmin suklaa tortun päälle. Kuvioi suklaa esimerkiksi haarukalla pitkittäisin vedoin. Näin saat kaarnaa muistuttavan pinnan. Laita tortulle kupu päälle ja anna vetäytyä mieluusti seuraavaan päivään. Koristele tarjoiluvati tomusokerilla ja haluamillasi koristeilla juuri ennen tarjoilua.


Kardemummamuffinit

12 kpl


50 g margariinia
1 1/2 dl sokeria
1 kananmuna
2 dl vehnäjauhoja
1 tl kardemummaa
1 tl leivinjauhetta
1 dl maitoa

Laita uuni kuumenemaan 175 C lämpötilaan. Sulata margariini ja anna sen jäähtyä. Vaahdota sokeri ja kananmuna kulhossa. Sekoita kardemumma ja leivinjauhe jauhojen joukkoon. Lisää jauhoseos kulhoon vuorotellen maidon kanssa. Sekoita varoen margariini joukkoon. Nostele taikinaa muffinipellin syvennyksiin. Paista noin 20 minuuttia uunin keskitasolla.

Vinkki! Voit käyttää myös juoksevaa margariinia, jolloin 100 g = 1
dl.






PÄIVÄ PÄHKINÄNKUORESSA
PÄIVÄN...     
...musiikkivinkki: Jinglebells.
(Tubeen)
...ruokaohjesivuvinkki: Finfood
...sitaatti: "Tekniikka on paholainen." - Georg Henrik Von Wright
     



THAT'S ALL, FOLKS!   
* Cee Uap *