LUUKKU 21, TUOMAAN PÄIVÄNÄ
KATSOO LUUKUSTA SUSI TUIMANA
MUTTA EI LIENE SYYTÄ PELÄTÄ TÄTÄ
HARMAATURKKIA
SE KUN TAHTOO VAIN LUUKUSTA
KURKKIA!

2162307.jpg

Tuomaan päivä tullut on!
Ja enää 3 yötä jouluun!! Jännitys tiivistyy ja olen vihdoin saanut lahjat pois käsistäni! Nyt tarvitsee vain toivoa, että kaikki pitävät lahjoistaan. Seuraavia reaktioita on jo seurannut: täysi sekoaminen onnesta, halailu, innostus, kiitollisuus & innostus, halailu, kiitollisuus. Nämä oli siis lahjansa jo avanneilta (ensimmäiset reaktiot tosin johtuivat jo lahjapaperista, joka oli täynnä kyseisen henkilön lempimangahahmoa...)
Tänään on kuitenkin Tuomaan päivä ja aika paukuttaa faktaa koristeesta, jonka olemassaoloa en untuvikkona edes tiennyt ennen kuin törmäsin tähän juttuun - ja missäs muuallakaan, kun iki-ihanassa mussukkatietopankissani Wikipediassa? Suosittelen lämpimästi Wiki-visiittiä, jos kaipaat tietoa - ja onpa Wikillä myös Wikimedia Commons (esim. kuvia), Wikisitaatit (sitaattien taivas!) ja ehkäpä vielä muitakin lisäosia, en ole kaikkia ehkä löytänyt? Tänään on muuten myös neljäs adventti, Adventus Sanctificationis
Mutta nyt siis joulukoristeasiaan...

TUOMAANRISTI
2141051.jpg
Oikealla uudempi ja vasemmalla vanhempi malli.

Tuomaanristi on neliömäinen puusta vuoltu lasturisti, joka on kotoisin saaristoalueelta, lähinnä Korppoosta ja Iniöstä.
Tämän joulukoristeen nimi viittaa apostoli Tuomaaseen. Tuomaan päivä on 21. joulukuuta ja aloitti perinteisesti joulun ja silloin asetettiin suojelevat ristit oville. Esikuvana ovat olleet kirkkojen takorautaiset ristit.

Tuomaanristissä on nähty myös kristillistä perinnettä vanhempaa vertauskuvallisuutta. Sitä on arveltu pakanuuden ajalta periytyväksi taikamerkiksi, joka on alunperin kuvannut aurinkoa. Ristillä karkotettiin pahoja henkiä, jotka olivat liikkeellä erityisesti vuoden pimeimpään aikaan. Tervaristi maalattiin navetan oveen tai portin pieleen, Pohjanmaalla pihaan pystytettiin lyhtyjen koristama mäntyristi.

Tuomaanristi on vähitellen 1930-luvulta lähtien levinnyt koko maahan. Ruotsissa on myös Tuomaanristiä muistuttava koriste Ansgarin risti, joka on saanut nimensä Pohjolan apostoli Ansgarin mukaan. 


NELJÄS ADVENTTI: PYHÄ ADVENTTI
Neljäs adventtisunnuntai, Adventus sanctificationis, on monissa kirkkokunnissa omistettu Marialle. Niin on vuodesta 2000 lähtien ollut myös Suomen evankelis-luterilaisessa kirkossa, jotta se erottuisi selkeämmin kolmannesta adventista.PÄIVÄ PÄHKINÄNKUORESSA
PÄIVÄN...
...musiikkivinkki: DJ Nuusika
n hupaisa hitti Ismo Tykkää (Tea Hiilloste remix)!
...wikipediavinkki: Tietoa Wikimedia Commonsista
...sitaatti:
"Hah. Luuletko että minä olen joku juoruämmä!" - Pikku Myy, Muumipappa ja meri (Tove Jansson)
(Kyllä, se oli omistettu serkulleni!)

THAT'S ALL, HAPPY FELLOWS!
* Näkymisiin *