(ennen virallista aloitusta täytyy sanoa, että Vuodatuksen uudistuneet sivut ovat tosi makean väriset!!)

Eli bonjour, ihmiset! Tänään teille pieni kirjavinkkaus:

Christian Jacqin IHANA Ramses -romaanisarja!! Kyseessä on viiden kirjan sarja Ramses II:sta (- joka tunnetaan myös Ramses Suurena -) yhdestä Egyptin suurimmasta faaraosta. Ramses rakennutti mm. kuuluisan Abu Simbelin temppelin ja oman pääkaupungin Pi-Ramseksen. Tämä romaanisarja Ramseksesta perustuu faktoihin, mutta se on tehty tarinanomaiseksi kerronnaksi jossa on mukana myös taikavoimia. Ramsesta uhkaa mm. hänen vanhempi veljensä Khenar, josta piti tulla faarao kunnes heidän isänsä Seti I päätti toisin. Tästä käärmeissään Khenar toivoo Ramseksen tekevän virheen ja menettävän vallan, ja alkaa kerätä Ramseksen vastustajia kanssansa juonimaan. Itse asiassa Khenar saa liittolaisekseen erään yllätysnimenkin, jota en tässä luonnollisesti paljastan. Voin vain sanoa, että itse olin oikeasti järkyttynyt tämän henkilön liittymisestä messiin! Joka tapauksessa Ramseksella on kouluaikaisia tuttuja apunaan: Ameni, äärimmäisen uskollinen ja lojaali kirjuri, jonka Christian Jacq kuvaa ruipelona mutta ahkerana kirjurina joka vieroksuu kaikenlaista urheilua mutta paiskii töitä kuin hullu (tämä onkin ajaa hänet ennenaikaiseen kuolemaan kirjassa RAMSES - Valon poika); Setau, kaupunkeja vieroksuva ja käärmeitä rakastava lapsuuden tuttu, joka on erittäin luotettava mutta velhokonsteineen monen, mm. Ramseksen henkivartijan, mielestä outo ja jopa uhkaavakin. Setau lähtee Ramseksen mukaan Seti I:n kurinpalautusretkelle Nubiaan kirjassa Valon poika ja löytää Nubiasta itselleen vaimoksen Lootuksen, joka pitää myös käärmeistä. Nämä kaksi muuttavat aavikolle tutkimaan käärmeitä, mutta ovat apuna Ramseksen tarvitessa heitä. Mooses on ahkera heprealainen rakennustöiden johtaja, joka kirjassa Ikuisuuksien temppeli tajuaa hämärän tietäjä Ofirin avustuksella uskovansa vain yhteen jumalaan Jahveen, ja erinäisten selkkausten jälkeen joutuu pakenemaan Egyptistä. Akha on diplomaatti, joka rakastaa puhua kieliä ja pääseekin hyvään asemaan kiitos Ramseksen. Kirjassa Valon poika Ramses tapaa ensi-ihastuksensa Iset-Neferetin (tunnettu myös nimellä Isetnofret), joka synnyttaa Ramseksen ensimmäisen pojan Khan, sekä ensimmäisen ja lempivaimonsa Nefertarin. Nefertari onkin Ramseksen suuri rakkaus ja tunnetuin Ramseksen vaimoista ja joka on haudattu Kuningattarien laaksoon.


Ikävä kyllä kirjaston kirja, en ikäväkseni omista yhden yhtä Christian Jacqin kirjaa... :(


Kirjassa Ikuisuuksien Temppeli Ramses alkaa rakentaa pääkaupunkiaan, jota kritisoidaan. Kritiikki johtuu siitä, että ihmiset muistavat yhä Akhenatenin, joka uskoi vain yhteen jumalaan, auringonjumala Ateniin, ja tämän kirotun kaupungin. Lisäksi Ramseksen vaimo Nefertari odottaa tälle lasta, ja tilannetta kiristää se, että Nefertari menetti ensimmäisen lapsensa. Kun heprealainen tietäjä Ofir, joka uskoo Ateniin, liittoutuu Serin (Ramseksen kasvatusisä) ja tämän vaimon Dolenten (Ramseksen sisar, joka juonitteli tätä vastaan kirjassa Valon poika) kanssa, he päättävät yksissä tuumin käyttää tämän velhonkykyjä. Dolente, joka alkaa pikkuhiljaa muotoutua Atenin kannattajaksi, epäröi kuitenkin eikä tahtoisi kirota veljeään. Dolente ei tarkkaan ottaen tiedäkään, että Ofir kiroaa Nefertarin ja syntymättömän lapsen. Setaun apua tarvitaan, mutta riittääkö Setaun ja Lootuksen opit yhteensäkään torjumaan vahvaa kirousta? Ramseksella on myös suuria rakennusprojekteja, kuten Ikuisuuksien temppeli ja nubialainen temppeli Abu Simbel, kesken. Näistäkin voiton vie kuitenkin Pi-Ramses, pääkaupunki, jota Ramseksen lapsuudenystävä Mooses rakentaa alaisenaan heprealaisia. Mooses on erittäin suosittu, mutta Seri aiheuttaa ongelmia Abnerille, heprealaiselle tiilentekijälle. Kirjan lopussa Abner meinaa tuhota vahingossa suuren palatsin ja Ramses -patsaan, jolloin tämä päätyy paljastamaan Moosekselle olevansa kiristyksen uhri. Tällä on kohtalokkaat seuraukset... Lisäksi kirjan lopussa Syyriassa Egyptille lojaalit ja veroja maksavat alueet joutuvat heettiläisten hyökkäysten uhriksi ja Egyptin faarao on ongelman edessä: Lähteäkö sotaan vai kerätäkö paljon tarvittuja voimavaroja?

Itse RAKASTIN tätäkin kirjaa ja luen nyt kirjaa RAMSES - Kadeshin taistelu joka on sarjan kolmas osa. Seuraava osa on Abu Simbelin valtiatar ja sarjan päättää Lännen akaasiapuun alla. Nämä ovat siis tulossa... Lisäksi aion lukea Christian Jacqin esikoisteoksen Hieroglyfien arvoitus ja minua kiinnostaa myös Musta faarao. Itse en ainakaan toistaiseksi innostunut Valon Kivi -sarjasta, mutta mistäs sitä tietää, mitä tulevaisuus tuo? Jacqin teokset luokitellaan yleensä fantasiakirjoiksi. Jacq on harrastanut egyptologiaa ja kirjoittanut myös fatkakirjallisuutta. Tätä kirjaa suosittelen kaikille vähänkin aiheesta kiinnostuneille, tämä on ihana kirja!!! ;D <33