Mes petites, tässäpä teille kirjavinkkaus (jokainen, joka minua tuntee in real life tietää, että olen dekkarifriikki ja rakastan Christien teoksia):

 

AIKATAULUKON ARVOITUS by Agatha Christie

Aikataulukon arvoitus -kirjaa pidetään yhtenä Christien parhaimmista. Varoitus! Päähenkilökuvaukset sisältävät lieviä paljastuksia. Päähenkilöinä toimii itseoikeutetusti kapteeni Arthur Hastings, jonka näkökulmasta suurin osa kirjasta on; Hercule Poirot, eläkkeelle vetäytynyt etsivä joka kuitenkin ratkoo "rikosten kermaa"; komisario Crome, hieman ylimielinen nuori komisario; Franz Ascher, ensimmäisen uhrin viinaspäissä viihtyvä lurjusmies; Donald Fraser ja Megan Barnard, toisen uhrin mustasukkainen mies ja sisar; Franklin Clarke, sir Carmichael Clarken, kolmannen uhrin veli; Alexander Bonaparte Cust, epäilyttävä kaatumatautinen sukkakauppias. (Hups, nyt rämähti spoilausvaroitukset..)

(En muistanut skannata kirjan kuvaa, joten laitan mausteeksi Poirot'n kuvia. David Suchet Poirot'na.)

Juoni (saattaa sisältää lieviä paljastuksia): Hastings saapuu Afrikasta tavatakseen Poirot'n, joka on saanut epäilyttävän kirjeen mystiseltä A.B.C:ltä. Kirjeessä viitataan Andoverissa tapahtuvaan murhaan tiettynä päivämääränä. Poirot ilmoittaa asiasta Scotland Yardille, mutta Hastingsin tavoin kirjettä pidetään lähinnä mauttomana pilana.


Kun Andoverissa kuitenkin murhataan rouva Ascher, Poirot lähtee rikospaikalle. Aluksi tämä näyttää sattumalta, kunnes huomataan, että pöydällä on aukilevitettynä ABC-taulukko... (nyt on syytä selittää, että kyseessä on jonkin sortin rautatieaikataulukko, jonka nimi on ABC.) Poirot saa uusia kirjeitä, ja surmansa saa Elizabeth Barnard Bexhillissä ja sir Carmichael Clarke Churstonissa. Mutta tekeekö mystinen, ovela ja kylmäverinen mielipuoli ABC virheen Doncasterissa, kun tappaa herra Earlsfieldin elokuvateatterissa? Auttaako tämä virhe Poirot'ia ratkaisemaan tapauksen?

Suchet Poirot'na.

Kirjan jännittävvyys pitää otteessaan ja yllättävä loppuratkaisu saa suun aukeamaan. Kyllä, Christie on varmasti pistänyt parastaan tässä kirjassa.

*****/5

- SKEDEL