Bonjour!

Mitäs mes amis? Nauru Miulle kuuluu hyvää. Mie join eilen elämäni ensimmäisen espresson - ja santsin heti toisen. Veli väittikin miun selittäneen paljon enemmän kotimatkalla ja väitti jotta mie olisin ollut vähän "ADHD"! Espresson join Buffassa, jossa olin syömässä. Sieltä saa muuten kuolettavan hyvää tonnikala-katkarapu-pizzaa! Ja niitä ihania leipäkuutioita! Kurkut siellä tosin ovat joskus olleet vähän nahistuneita... Kuitenkin, mahtavaa kaffea sieltä saa. Ja saa sieltä latteakin, jos jollekulle on espresso liian vahvaa... Cappuccinoa en ehtinyt maistaa. Olisi varmaan tullut kofeiinin yliannostus...

Kuitenkin kun kerta blogin nimikin on "Kahvia Kahdelle", lienee syytä aina sillointällöin puhella tästä nk. "mustasta myrkystä"! Tänään siis lyhyt esittely erilaisista espressopohjaisista kahveista...

 

ESPRESSO

Espresso [esˈprɛsso] on kahvia, joka valmistetaan pakottamalla lähes kiehuva (85–95 °C) vesi noin 8-18 baarin paineella hienoksi jauhetun kahvijauheen läpi noin 20-30 sekunnin aikana. Tuloksena on noin 25-35 ml heti nautittavaa kahvia. Juoman pinnalle muodostuu kahvin rasvoista ja kahviin paahdettaessa sitoutuneen hiilidioksidin vaikutuksesta vaahtoa, cremaa. Espressoon käytettävät kahvinpavut ovat yleensä seos tummaksi paahdettua arabiankahvia- sekä robusta-kahvia. Espresso nautitaan joko sellaisenaan tai erilaisten kahvijuomien kuten cappuccinon tai caffè latten ainesosana.

Tee tätä herkkua itse!

Espressokoneen tulee olla hyvin esilämmitetty sekä sisältää raikasta vettä.

  1. Aloita tasaamalla koneen ja kahvan lämpötila valuttamalla tyhjästä kahvasta vettä läpi.
  2. Puhdista ja kuivaa kahva
  3. Jauha kahvia kahvaan. Noin 7 grammaa normaaliin espressoon tai 14 grammaa tuplakahvaan.
  4. Pakkaa kahvi tampperilla kahvaan. Sopiva pakkauspaine on noin 15 kg koko pintaa vastaan.
  5. Kiillota tampattu kahvi pyöräyttämällä tampperia kevyesti tampatun kahvikakun pinnalla
  6. Pyyhkäise irtojauheet sihdin reunoista pois
  7. Sijoita kahva koneeseen ja esilämmitetty kuppi kahvan alle. Käynnistä koneen pumppu.
  8. Anna kahvin valua kuppiin noin 25 sekunnin ajan.

Tarkasta lopputulos: Jos käytetty kahvi on ollut tuoretta, mylly puhdas ja oikein säädetty, tamppaus onnistunut ja kone puhdas, seurauksena pitäisi olla pähkinänkuoren värisellä cremalla kruunattu espresso. Jos crema on hyvin tummaa ja kahvi palaneen makuista, säädä myllyä karkeammalle. Jos crema on vaaleanruskeaa ja espresso vetisen makuinen, säädä myllyä hienommalle.

Kuva Wikimedia Commonsista

 

CAPPUCCINO

Perinteinen cappuccinon [kapputˈtʃiːno] määritelmä on kolmasosa espressoa, kolmasosa kuumaa maitoa ja kolmasosa maitovaahtoa. Nykyisin määritelmä on paljon enemmän tulkinnanvarainen. Cappuccinon ei tule olla pinnaltaan täysin valkoista, cremaa pitää näkyä laidoilla. SCAA:n baristamestaruuskilpailujen tuomarin käsikirjan mukaan: "Maun pitää olla tasapainoinen, maidon makeuden ja espresson perustan luoma harmonia. Juoma ei saa olla liian maitoinen, espresson maku tulee olla selkeästi erottuva".

 

CAFFÈ LATTE

Caffè latte (ital. caffè e latte) on kahvijuoma, jossa käytetään noin neljännes espressoa ja kolme neljännestä vaahdotettua maitoa. Kuuma espresso (noin 7 cl) kaadetaan lasin pohjalle, jonka päälle kaadetaan höyryllä vaahdotettua maitoa (noin kaksi desilitraa).

 

LATTE MACCHIATO

Latte macchiato [ˈlatte makˈkjaːto] on Italiasta peräisin oleva lämmin maitokahvijuoma. Juomassa espressokahvi kaadetaan vaahdotetun maidon päälle lasiin. Alun perin miedosti kahville maistuva juoma oli tarkoitettu erityisesti lapsille. Italian kielen Latte macchiato tarkoittaa tahrattua maitoa, mikä viittaa vaahdon pinnalle jäävään kahvinruskeaan tahramaiseen kuvioon.

[Ja sitten artikkelin musta lammas... vai pitäisikö sanoa vaalea lammas..?]

CAFÉ AU LAIT

Café au lait [kaˈfe ɔˈlɛ] on ranskalainen kahvi, joka kirjaimellisesti tarkoittaa kahvia maidon kanssa. Se valmistetaan sekoittamalla kahvia ja lämmitettyä (ei kuumennettua tai höyrytettyä) maitoa. Se on melko samanlainen kahvijuoma italialaisen caffè latten kanssa. Sen sijaan, että café au lait’ssa kahvi olisi espressoa, kahvi valmistetaan valuttamalla tai valmistamalla pannukahvia, ja sen sijaan että maito olisi kuumennettua, maito on lämmintä. Café au lait’ssa kahvia ja maitoa käytetään yhtä paljon.

Mmmm, kahvia... Siinäpä kaikki, kofeiiniaddiktit ja kofeiinittomat bloginlukijat! See yap!

- SKEDEL