Bonjour!

Näin komiasti aloitin otsikoimalla juttuni suomalaisen sananlaskun mukaan (uskokaa tai älkää, tuo on oikeasti suomalainen sananlasku). Sen tarkoituksena on valoittaa mielipidettäni nykyajan sangen aggressiivisesta uutisointitavasta.

Kuinka moni meistä voi rehellisesti sanoa, ettei ole kuullut uutisissa lamasta tai nk. sikainfluenssasta? Totta kai kaikki on kuulleet lamasta ja sikainfluenssasta, eihän kukaan nyt tynnyrissä elä! Mutta onko uutisointi liian aggressiivista, kuten aiemmin syytin?

Aloitetaan lamasta. Lama. Tuo sana, johon aloin jo kyllästyä. Lama sitä, lama tätä. Totta kai lama on suuri, jopa valtava uutinen - epämiellyttävä uutinen. Totta kai on kauheaa, että niinkin moni ihminen menettää työpaikkansa tuosta noin vain - lanseerauksia, niin kai sitä pitäisi oikeaoppisesti sanoa. Totta kai tavallista työntekijää ärsyttää, että HÄNEN paikkansa on vaakalaudalla, kun taas rikkaat saavat aina vain lisää ja lisää palkkaa! Mutta onko sitä pakko hokea joka uutisissa? Mikäli maailmalla ei tapahdu mitään mullistavaa, uutislähetys täyttyy irtisanomisista ja tulevista irtisanomisista, työttömyysluvuista ja pörssikriisistä. Toivottavasti talous lähtee nyt nousuun, todella toivon niin. Mutta vaikkei lähtisikään, toivottavasti maailmalla tapahtuu jotain suurta (- ja positiivista) joka veisi ajatukset pois lamasta, tuosta aikamme Wall Streetin vihtahoususta!

Sittemmin lamauutiset ovat saaneet seurakseen toisenlaisiakin uutisia. Pelottava tauti tulee ja tappaa. Sairaita löytyy joka puolella - ei vain Meksikosta, vaan myös USAsta ja Euroopasta! Jokainen matkustaja on uhka - jokainen köhijä on uhka - ja ne, joilla on kuumetta, ne vasta uhkia ovatkin!! Kuolema on lähes varma, kuolema on läsnä kokoajan. Mutta palataanpa sitten faktoihin: emmehän me tiedä, onko tämä virus todella niin tappava kuin äkkinäinen saattaisi luulla! Toistaiseksi tietojeni mukaan kuolemantapauksia on vain Meksikossa ja mitä tulee Yhdysvaltoihin, influenssa on mennyt ohi kuin tavanomainenkin. Rokotetta kehitetään ja influenssalääkitys tuntuu toimivan jossain määrin. Silti paniikki on lähes käsinkosketeltavaa. Olin lähes järkyttynyt kuullessani eräänä aamuna oppilaitoksemme rehtorin aamunavauksen, joka sisälsi mm. seuraavanlaista sisältöä: "Viime vuonna tähän aikaan puhuin teille lintuinfluenssasta. Nyt on kuitenkin levinnyt uusi sikainfluenssa, joka on jo tappanut useita ihmisiä Meksikossa. Nyt tapauksia on löydetty jo Ruotsistakin." ...                        Ja sitten jos mentäisiin taas vaihteeksi faktoihin... Ruotsin tapaukset olivat niinkin vakavaa tautia kuin luulosairautta. En tiedä tarkemmin, oliko tautiepäillyillä tavanomainen influenssa vai mikä, mutta tätä nk. sikainfluenssaa se ei ainakaan ollut. Toki kuulin uutisista vasta kyseisenä aamunavausaamuna (huh mikä sana...) että Ruotsissa ei olekaan tavattu tapauksia, mutta mitä voimme tästä taas päätellä? Joko uutistoimitus tai rehtori on vetänyt mutkia suoriksi. Lienee suhteellisen selvä, mikä ero on epäilyksellä ja varmalla tiedolla.... Niin sitä ainakin maallikko luulisi. Ai niin ja syy, miksi en juuri pidä nimestä "sikainfluenssa" johtuu siitä, että kuulin tämän nimen olevan mitä suurimmissa määrin harhaanjohtava. Influenssa ei tartu siasta. Itse asiassa tartuntatapaa ei ole varmistettu mutta ihmisestä toiseen tuo näyttäisi siirtyvän. Muuten: Norjassa on löydetty ks. influenssatapaus. Real deal, olen ollut kuulevinani uutisista. Kyseinen ihminen oli matkustanut Yhdysvaltoihin ja saanut tartunnan. Kyseisestä ihmiskohtalosta en tiedä enempää, mutta eiköhän kymppiuutiset kertoisi, jos tämä olisi kuollut?

Siksi mielestäni seuraava sananlasku kuvaa niin hyvin tätä aggressiivisen uutisoinnin liioittelua: Ei se helvettikhä niin kuuma ole, kun pappi sen saarnaa. Vai pitäisiköhän tuo nykyisin muotoilla näin: Ei se influenssakha niin paha ole, kun uutisankkuri sen saarnaa?

Tuohtuneena teidän,

~SkedeL

P.S.1: Uusi, vahva mottokanditaattini: Suuttua saa vaan äkeissään ei olla!

 

P.S.2: LOPPUPIRISTYS: Suomi-Kanada peli, jonka pelkäsin olevan pelkkää teurastusta, on tälläkin hetkellä 2-1 Suomelle, ensimmäistä erää jäljellä n. 3 min! Silmänisku