Hola!

Matka kahvimaailman ympäri alkaa tänään! Ei tarvetta pakata laukkuja, varo vain kuolaamasta tietokoneesi päälle. Aloitamme loogisesti eräästä maailman suurimmasta kahvintuottajasta, Etelä- ja Keski-Amerikasta. Lisäksi lopussa on vähän tietoa Reilu kauppa -, UTZ Certified - sekä Luomu-merkinnöistä, eli mitä ne tarkoittavat teoriassa ja käytännössä.

¡Excelente!

[[split]]

 

PÄHKINÄNKUORESSA

Matkalla kahvimaailman ympäri 1: Café muy bien!

Maat/maanosa: Keski- ja Etelä-Amerikka

Teema: Reilua kauppaa ja muy hyvää kahvia

 

[[split]]

 

Pitemmittä puheitta, it's coffees' time to shine! (Pauligin innoittamana lisäilin vähän lisäinfoa... Pauligin kahvien lisäinfot ovat sitten suoraam Pauligin sivuilta, linkki Pauligin alkuperämaakahvien sivuille alkuperämaakahvien yhteydessä.)

 

PAULIG COLOMBIA LUOMU

Paulig: Alkuperämaakahvit

Paulig Colombia luomu on maultaan pehmeän pähkinäinen, täyteläinen ja vivahteikas. Kahvissa on käytetty ainoastaan luonnonmukaisesti viljeltyjä kahvipapuja.  Paulig Columbia luomu -kahvin kanssa maistuu pirteä porkkanakakku sekä pähkinäiset leivokset ja keksit.

Paulig Colombia luomun paahtoaste on 3.

lisäinfo: KOLUMBIA JA KAHVI | Kahvinviljely on aloitettu Kolumbiassa 1800-luvun alussa. Kolumbian ilmasto on trooppisen kostea ja sen maaperä on tuliperäinen. Kahvipensaat kasvavat usein banaanipuiden varjossa, ja pavut poimitaan käsin. Kahvinviljelyalueet sijaitsevat Andien vuorijonossa, jota myötäilevät Cauca- ja Magdalena-joet. Suurimpia kahvinviljelyalueita ovat Armenia, Medellin, Tolima, Popayan ja Bucaramanga.

 

PAULIG GUATEMALA

Paulig: Alkuperämaakahvit

Paulig Guatemala on elegantti ja pehmeä kahvi. Siinä maistuu alueen vulkaanisen maaperän ja suotuisan ilmaston antama suklainen jälkimaku.  Paulig Guatemala -kahvin suklainen jälkimaku sointuu suloisesti yhteen juustokakun kanssa.

Paulig Guatemalan paahtoaste on 2.

lisäinfo: GUATEMALA JA KAHVI | Jesuiitat toivat kahvin Guatemalaan 1750-luvulla. Guatemalan kahvit ovat laadukkaita ja tulevat sekä pienviljelijöiltä että suurilta viljelyksiltä. Guatemalan maaperä on tuliperäinen ja ilmasto kahvinviljelylle suotuisa. Kahviviljelmät sijaitsevat 1500-2000 metrin korkeudessa, Tyynen valtameren tuulien vilvoiteltavina. Suurimpia kahvinviljelyalueita ovat Koban, Antigua, Atitlan, Quetzaltenango ja Huehuetenango.

 

PAULIG  BRAZIL

Paulig: Brazil

Brazil on pehmeä kahvisekoitus, joka paahdetaan pääasiassa brasilialaisista Santos-pavuista. Lämpimän auringon alla kypsynyt kahvi on tasapainoinen ja viettelevän maukas. Hieman perinteistä tummempi paahto yhdistää aromit lempeäksi kokonaisuudeksi. Brazil-kahvi valmistetaan UTZ CERTIFIED-vastuullisuus-sertifioiduista kahvipavuista.

Brazil-kahvin paahtoaste on 2.

lisäinfo: BRASILIA JA KAHVI | Brasilia on yksi maailman suurimmista kahvintuottajamaista. Brasiliassa kahvimarjojen kuivaamiseen käytetään yleensä ns. kuivamenetelmää.  Ensin kahvisato puhdistetaan seulomalla raa'at, ylikypsät tai muuten vialliset marjat pois hyvälaatuisten seasta. Sitten kahvimarjat levitetään esim. betonista valetuille kuivatustasanteille 5-10 cm paksuisina kerroksina tai ilmassa riippuville kuivatusverkoille. Marjoja käännellään tasaisen kuivumisen varmistamiseksi. (lisää kuivamenetelmästä) Kahvisadon korjuu alkaa Brasiliassa huhtikuussa.

 

MEIRAN REILU KAHVI

Meira: Meiran Reilu kahvi

Meiran Reilun kahvin hieno ja täyteläinen maku syntyy parhaista Keski-Amerikan kahvilaaduista paahtamalla ne vaativaan suomalaismakuun sopivaksi. Se on valmistettu Reilun kaupan kriteerien mukaan ja täten auttaa työllistämään kehitysmaissa.

Meiran Reilun kahvin paahtoaste on 2.

lisäinfo: SUOMALAISEEN MAKUUN | Vaaleapaahtoiseen kahviin mieltyneet suomalaiset juovat eniten kahvia maailmassa ja vuonna 2008 paahdetun kahvin kulutus henkeä kohden oli Suomessa 9,9kg. Vertaukseksi Keski-Euroopassa kahvinkulutus oli 5kg per henkilö.

 

MEIRA SALUDO

Meira: Saludo

Saludo-kahvi on suomalaisten kahvin ystävien kestosuosikki jo vuodesta 1960. Keski- ja Etelä-Amerikan parhailta viljelmiltä peräisin oleva, virkistävä Saludo sopii innokkaan ja asiantuntevan suomalaisen kahvikansan makuun niin aamiaispöydässä kuin suurissa juhlissakin.

lisäinfo: KAHVI SOPII AIKUISILLE PÄIVITTÄISEKSI JUOMAKSI | Sopiva juotavien nesteiden määrä päivittäin on useimmille ihmisille noin 1-1,5 litraa. Suodatinkahvi on suositeltavampaa kuin pannukahvi. Sokerin, rasvaisen maidon tai kerman lisääminen kasvattaa juoman energiamäärää. Siksi niiden käyttöä kahvissa ja teessä ei suositella. Myös maustettuja kahvi- ja teejuomia tulee käyttää vain satunnaisesti.

 

ARVID NORDQUIST CLASSIC REKO

Arvid Nordquist: Classic valikoima

Nyt sekä Luomu (KRAV-märkt) että Reilun kaupan sertifioinnilla.
Sisältää ainoastaan käsin poimittuja Arabica-papuja. Hyvä papusekoitus ja hyvä teko samassa paketissa. Kahvi, joka tarjoaa puhtaan voimakkaan pähkinän ja mantelin tuoksun.
Maku on pyöreä, hedelmäinen, miellyttävän hapokas ja tasapainoisen kirpeä. Pitkä mausteinen jälkimaku on kevyesti savuinen jossa on lakritsan sävy. Classic Reko sisältää ainoastaan Arabica-papuja laatuluokista Excelso Kolumbiasta ja Strictly High Grown Nicaraguasta, Perusta sekä Honduraksesta. Kahvitilat, joissa papuja viljellään, ovat Reilun kaupan sertifioimia.

Reko on tummapaahtoinen kahvi. Tarkempaa tietoa Arvid Nordquistin sivuilta, linkki yllä.

 

 

ARVID NORDQUIST CLASSIC SELECTION COLOMBIA MANCALI

Arvid Nordquist: Classic valikoima

Erinomainen täyteläisyyden ja hapokkuuden välinen tasapaino. Columbian mieto ilmasto, hedelmällinen vulkaaninen maaperä ja voimakkaat sateet tekevät maasta täydellisen kahvin viljelyä varten. Tässä kahvissa maistuvat 1400-2000 m meren pinnan yläpuolella kasvavat Supremo- ja  Excelsopavut.

Paahtoaste keskitumma.

Kahvi-infoista (Alkuperämaakahveja lukuunottamatta) kiitos Kahvinet!

 

Ja tässä vain muutamia yleisimpiä tai maininnan arvoisia, silmään sattuneita kahveja. Kuten viestistä voi siis jo päätellä, Keski- ja Etelä-Amerikka on ehdottomasti kahvintuotannolle elintärkeää aluetta. Kuitenkin ylikansallisten yhtiöiden toimesta viljelijä ei saa aina oikeudenmukaista korvausta ja/tai viljely rasittaa luontoa vaikka kestävän kehityksen vaihtoehtojakin olisi. Näiden vastatoimeksi on syntynyt muutamia merkkejä, jotka kertovat kahvin olevan ns. eettisesti valmistettu.

 

UTZ CERTIFIED

Mistä kertoo?: Varmistaa ja todentaa vastuullisen tuotantotavan tiloilta lähtien. Ohjelma perustuu vaativaan toimintaohjeistukseen, joka auttaa viljelijöitä kehittymään viljelyn ammattilaisiksi ottaen huomioon ihmisten ja ympäristön hyvinvoinnin.

Missä kahveissa on?: Esim. Pauligin Brazil-, Mundo- ja Espresso Originale -kahvit.

Tarkemmin: Sertifioinnin edellyttämän ohjeistuksen mukaiset viljelymenetelmät parantavat sadon laatua ja nostavat tilojen tuottavuutta. Suurempi ja laadukkaampi sato yhdessä sertifioiduista tuotteista maksetun lisäkorvauksen kanssa nostaa viljelijöiden saamia tuloja. Sertifiointi myös takaa, että tiloilla työskentelevillä ja heidän perheillään on mm. kelvolliset asuinolot, puhdas juomavesi, terveyspalvelut ja lapsilla mahdollisuus käydä koulua. Lisätietoa sertifioinnista ja sen vaikutuksista saat osoitteesta www.utzcertified.org.

Lähde: Paulig

 

REILU KAUPPA - FAIRTRADE

Mistä kertoo?: Kansainvälinen Reilun kaupan sertifiointijärjestelmä pyrkii puuttumaan maailmakaupan rakenteellisiin ongelmiin kaupallisen yhteistyön avulla. Reilu kauppa parantaa perhetuottajien ja suurtilojen työntekijöiden työ- ja elinoloja sekä ympäristön hyvinvointia kehitysmaissa.

Missä kahveissa on?: Esim. Meiran Reilu kahvi, Arvid Nordquist Classic Reko

Tarkemmin: Reilun kaupan sertifiointimerkki on riippumaton sertifikaatti. Sitä käytetään tuotteissa, jotka on sertifioitu kansainvälisten Reilun kaupan kriteereiden mukaisesti. Järjestelmän kriteerit asettaa Fairtrade Labelling Organizations International (FLO). Kriteerien tarkoituksena on saada aikaan kehitystä ja varmistaa, että järjestelmän hyödyt tavoittavat kehitysmaiden tuottajat.Tutustu FLO:n sivuilla tarkemmin Reilun kaupan kriteereihin.

Lähde: Reilu kauppa

 

1) LUOMU - VALVOTTUA TUOTANTOA / 2 )EU:N TÄHKÄMERKKI / 3) EU:N UUSI LUOMULOGO

Mistä kertoo?: 1) Kertoo tuotteen olevan suomalaisen viranomaisen valvonnassa. Merkkiä voi hakea toimija, joka tuottaa, valmistaa, valmistuttaa, pakkaa tai tuo maahan luomutuotteita ja kuuluu luonnonmukaisen tuotannon valvontajärjestelmään. Luomumerkki ei siis ole puhtaasti kotimaisen raaka-aineen ja tuotannon merkki vaikka se suomalaisesta viranomaisvalvonnasta kertookin. 2) Samat kriteerit kuin Luomumerkillä, voidaan käyttää Euroopan unionin alueella valmistetuissa luomutuotteissa, jotka sisältävät pääosin EU:sta peräisin olevia ainesosia. 3) Kts. edellinen. Uusi merkki tuli voimaan 1.7.2010, mutta vanhaa voidaan käyttää vielä jonkun aikaa.

Missä kahveissa on?: Esim. Paulig Colombia Luomu -alkuperämaakahvissa.

Tarkemmin: Luomukahvin tuotannossa ei käytetä keinolannoitteita eikä keinotekoisia torjunta-aineita. Luomutiloilla maan kasvukuntoa pidetään yllä eloperäisillä lannoitteilla. Taudit ja tuholaiset pyritään torjumaan mm. valitsemalla taudinkestäviä lajikkeita ja käyttämällä tuholaisten luontaisia vihollisia tai biologisia torjunta-aineita. Lisää luomusta www.finfood.fi/luomu.

Lähteet: Elintarviketurvallisuusvirasto Evira, Paulig

 

HUUUFFHHH siinäpä kaikki tältä erää, ensi viikolla tai ehkä jo loppuviikosta matkustetaan meren yli kohti vuvuzelojen luvattua maanosaa, pysykää kyydissä!

ADIOS!