LUUKKU 6 AUKEAA
JA KAIKKIHAN SEN ARVAA
MIKÄ SIELTÄ TUPSAHTAA
- SINIRISTILIPPU SIELLÄ HEILAHTAA!

2123502.jpg

ITSENÄISYYSPÄIVÄ - VIHDOINKIN!
Matkalla kohti joulua yksi tärkeä pysäkki on tuo sinivalkoisten kynttilöiden suurkulutuspäivä! Itsenäisyyspäivän perinteisiin kuuluu tottakai perinneruokien syöminen, Linnan juhlat ja Tuntematon Sotilas. Tänävuonna Tuntematon tulee kyllä TV-vastaanottimiin omituisen myöhään, vasta kello 22.05. Kyseistä kotimaista hittiä odottaessa voikin leipoa itsenäisyyspäiväkakun - ja syödä sen! ;D
Tässä luukussa kaksi kakkuohjetta, toinen lottien designia ja toinen mustikkainen herkku.
Jos mustikkakakun tarvikeaineet ovatkin vähän omituisia, lotan itsenäisyyspäiväkakun ainoa erikoisuus on kirsikat, sukaatti ja appelsiininkuoripalat.


LOTAN ITSENÄISYYSPÄIVÄKAKKU
2123545.jpg
Tarvitset:
  • 150 g voita
  • 1,5 dl sokeria
  • 3 kananmunaa
  • 3,5 dl vehnäjauhoja
  • 2 tl leivinjauhetta
  • 1 dl kuohukermaa
  • 1 rasia sukaattia
  • 1 rasia appelsiininkuoripaloja
  • 1 rasia punaisia tai vihreitä kirsikoita
  • (sukaatin, appelsiininkuoripalojen ja kirsikoiden sijaan voit laittaa 3 rasiallista hedelmäsekoitusta, esim. Santa Maria DELI hedelmäsekoitus)

Kuorrutus:
  • 50 g voita
  • 1 pkt (225g) tomusokeria
  • 2 rkl maitoa
Koristeluun sinisiä strösseleitä, nonparelleja ja hopeakuulia.

TEE NÄIN:
1. Voitele ja korppujauhota tasapohjainen, pyöreä vuoka (halkaisija n. 22cm).
2. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää munat yksitellen hyvin vatkaten.
3. Sekoita vehnäjauhojen joukkoon leivinjauhe, sukaatti, appelsiininkuorenpalat sekä puolikkaiksi leikatut kirsikat. Lisää seos taikinaan yhdessä kerman kanssa. Sekoita taikinaa vain sen verran, että aineet tasoittuvat.
4. Kaada taikina vuokaan ja tasoita pinta.
5. Paista kakkua 175 asteessa uunin alimmalla ritilätasolla n. 60 min (1 h). Peitä pinta foliolla tarvittaessa.
6. Valmista kuorrutus. Sekoita sulatetun rasvan joukkoon tomusokeri ja maito tasaiseksi seokseksi.
7. Levitä kuorrutus kakun pinnalle ja reunoille. Vedä veitsellä kakun pinta kahdeksaan samankokoiseen kolmioon.
8. Koristele välittömästi. Ripottele joka toiselle kolmiolle sinisiä strösseleitä ja lopuille nonparelleja (kts. kuva). Ripottele kakun keskelle hopeakuulia.



MUSTIKKAINEN ITSENÄISYYSPÄIVÄNKAKKU
2123575.jpg

Tarvitset:
  • 8 kananmunaa
  • 240 g sokeria
  • 2 tl leivinjauhetta
  • n. 250 g vehnäjauhoja
  • 70 g sulatettua voita tai margariinia
Kostutus:
  • 1-2 dl vettä
  • 2-4 rkl sokeria
  • 1-2 rkl lakkalikööriä tai sitruunamehua
Täyte:
  • 3 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • 300 g mustikkahilloa
  • 100 g pakastemustikoita
Päälle:
  • 200 g mustikoita
  • ½ pussia Deli-hyytelökuorrutusjauhetta (5g)
  • 4-5 dl kuohu- tai vispikermaa
  • 2 rkl tomusokeria
  • kakkukynttilä tai marsipaanikukka
TEE NÄIN:
1. Ota kakkupohjan ainekset ajoissa, vaikka jo edellisenä päivänä huoneenlämpöön. Kananmunia voi pitää vaikka vähän aikaa lämpimässä vedessä, niin ne vatkautuvat paremmin.
2. Mittaa ja siivilöi jauhot ja leivinjauhe valmiiksi. Siivilöitynä ne saavat ilmaa ja sitovat paremmin munavaahtoa. Sulata voi tai margariini. Vuoraa tasapohjaisen kakkuvuoan pohja leivinpaperilla. Voitele ja korppujauhota vuoan reunat. (halkaisija n. 27cm, tilavuus 4 litraa). Kytke uuni kuumenemaan 160 asteeseen.
3. Vatkaa kananmunat ja sokeri kuohkeaksi, kiinteäksi vaahdoksi. Lisää jauhoseos kevyesti nostamalla ja käsin vatkaimella sekoittaen. Sekoita joukkoon lopuksi jäähtynyt, sula rasva. Kaada taikina vuokaan.
4. Kypsennä 160 asteessa n. 35 minuuttia kakun koosta ja uunin tehosta riippuen. Kakku on kypsä, kun se sormin koetettuaessa tuntuu tukevalta ja painojälki palautuu ylös. Jos kakku on vielä raaka, sormenjäljestä jää pintaan kuoppa.
5. Jäähdytä kakkua hetken ennen kuin kumoat sen ritilälle. Pidä kakkuvuokaa nurin päin kakun päällä, niin se säilyy mehevänä. Anna olla yön yli jääkaapissa tai viileässä.
6. Kiehauta kostutukseen tarvittava vesi ja sokeri. Mausta liköörillä tai sitruunanmehulla. Halkaise kakkupohja kolmeen osaan. Kostuta levyt sokeriliemellä.
7. Vatkaa kerma ja tomusokeri kiinteäksi vaahdoksi. Lisää mustikkahillon joukkoon jäisiä pakastemustikoita. Levitä kakkupohjalle kermavaahtoa ja laita sen päälle mustikkahilloa. Paina päälle toinen, kostutettu kakkulevy ja päällystä se samalla tavoin. Nosta kolmas levy kanneksi.
8. Levitä kakun päälle ohut kerros kermavaahtoa. Jos annat kakun mehustua seuraavaan päivään, siirrä se tässä vaiheessa jääkaappiin ja viimeistele vasta ennen tarjoamista.
9. Vatkaa kerma ja tomusokeri vaahdoksi. Pursota kakun reunalle kermavaahtorengas tukemaanmustikkatäytettä. Peitä renkaan sisäosa jäisillä mustikoilla. Levitä päälle liivateseosta (1 dl nestettä/1½ liivatelehteä)  tai valmista hyytelökuorrutusjauhepakkauksesta kiille pakkauksessa olevan ohjeen mukaan: kiehauta 2½ dl vettä ja 2 tl sokeria. Vatkaa jauhe kiehuvaan veteen ja kuumenna uudelleen. Kuori mahdollinen vaahto pois. Levitä hyytelökuorrutus vähän jäähtyneenä jäisille marjoille. Hyytelö hyytyy nopeasti, mutta jos se ehtii hyytyä ennen levittämistä, kuumenna hyytelö uudelleen.
10. Pursota tai levitä kakun reunoille kermavaahtoa. Koristele kakku kakkukynttilällä tai marsipaanikukin.

(ITSENÄISYYS)PÄIVÄ PÄHKINÄNKUORESSA
PÄIVÄN...
...musiikkivinkki:
Isänmaalliset viisut, kuten Maamme -laulu ja Siniristilippumme. Porilaisten marssi ja muut kotimaiset kipaleet, joita voit kuulla Linnan juhlien taustalla.
...filmivinkki: Tuntematon Sotilas totta kai! Tutustu myös Tuntemattoman kirjaversioon, kirjailijana tottakai Väinö Linna.
...sitaatti: "
Kassoha sie. Tää asja on näi. Jos sie lähet juoksemaa, nii sie saat juossa Pohjalahel saakka. Kyl hää tulloo peräs, älä yhtää eppäile. Mut jos sie pysyt paikollais etkä lähe hitoilkaa, nii minkä hää tekköö? Et sie sovi hänen kansaa sammaa monttuu. Se on tään puolustussovan ratekia." - Antero "Antti" Rokka

 SIIN' OL KAEK TÄLL KERTTOO, SÄLLIT!
* Huomenna nährään! *